Pages

Sunday, July 07, 2013

CIORBĂ DE PUI A LA GREC, PULPE DE PUI PANE CU CARTOFI FRIPȚI ȘI SOTE DE MAZĂRE, SALATĂ DE CASTRAVETI, CUPĂ DE PEPENE GALBEN


Lista de cumpărături:

  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei roșu și unul galben
  • 1 morcov
  • 4-5 căței usturoi
  • 1 pungă legume de ciorbă congelate
  • 1 conservă mazare fină (bonduelle)
  • 5-6 cartofi mari
  • 5-6 castraveți de grădină (sau un castravete lung)
  • 1/2 cană suc de roșii
  • 1 caserolă pulpe de pui dezosate
  • 4 ouă
  •  făină
  •  ulei
  • 250 ml smântână
  • borș pentru acrit (se poate și cuburi)
  • 1 legătură mărar
  • câteva fire de leuștean și de țelină
  • bază pentru mâncăruri, cu gust de pui

1. Ciorbă de pui a la grec

    Într-o oala de 3l călim ceapa tăiată mărunt, într-o lingură de ulei.Când ceapa este sticloasă, adăugăm morcovul taiat cubulețe, apoi ardeii tăiați cubulețe.Lăsăm puțin să se prăjeasca, apoi adaugam 1 cană de carne de pui tăiată bucățele.(folosim din pulpele dezosate) și mai prăjim puțin.Adăugăm legumele congelate, 1 cană de suc de roșii si apă.Lăsăm la fiert până se moaie legumele(cam 30 min).Când legumele și carnea sunt fierte, adăugăm 1 lingură vegeta cu gust de gaina (sau alta baza cu gust de gaina) și borșul.Când clocotește luăm de pe foc.Într-un castron mai mare, batem bine 2 ouă cu o lingură de făină, 2 căței de usturoi trecuți prin presa de usturoi și  smântâna.În aceasta compoziție, punem cu polonicul ciorba fierbinte, puțin câte puțin , să nu se taie.Ciorba trebuie să rămână cremoasă.După ce am pus toata ciorba în castron, presărăm deasupra leuștean tocat și frunze de țelină tocate.

2. Pulpe de pui pane

   Pulpele se spală se sărează și se piperează.Într-un castron batem bine 2 ouă până obținem spuma, apoi adăugăm un praf de sare și o linguriță de lapte condensat.Pe o farfurie plată punem 5-6 linguri făină.Punem tigaia pe foc și când este fierbinte adăugam ulei.Tăvălim bine pulpele prin făină, apoi prin ou și le punem în uleiul încins.Prăjim pe ambele părți.Când sunt gata, scoatem pulpele într-o cratiță cu capac și le ținem acoperite, la loc cald, până la servire.

3.Sote de mazare

   Curatam un catel de usturoi si il tocam fin.Marzarea din conseva, o scurgem printr-o sita.Intr-o cratita incingem o lingura de ulei, adaugam usturoiul, lasam putin sa se perpeleasca, apoi adaugam mazarea si mararul tocat.Lasam putin, apoi adaugam un praf de faina si stingem cu putin lapte rece (sau apa).Potrivim de sare.

4. Cartofi prajiti

   Curățăm cartofii și tăiem felii, apoi bastonașe, nu prea subțiri.Încingem tigaia, adăugăm ulei (nu prea mult) și răsturnăm cartofii în uleiul încins.Prăjim frumos pe ambele părți.Potrivim de sare și punem capac, să se patrundă cartofii.

5.Salată de castraveți

   Se curăță castraveții și se feliază.În castronul cu castraveți felii, se adaugă sare, 1 lingură de zahăr, 1-2 linguri de oțet si 3 căței de usturoi tocați mărunt.Se lasă la rece până în momentul servirii, când se adaugă 1 lingură mare de smântână.Se amestecă și deasupra salatei se presara boia de ardei și piper macinat.

6.Cupă de pepene galben

   Se spală pepenele, se taie in jumătate și se scot semințele. Se scobește miezul cu lingurița până aproape de coaja, dar nu se scoate.În cupa astfel rezultată, peste bucațelele de pepene se presară zahăr și se toarnă coniac.Se ține la frigider cel puțin 2 ore. Pentru servire, se ornează cu frunze de mentă.  

No comments:

Post a Comment