Friday, March 07, 2014

CORNULEȚE CU BORȘ

Ingrediente:
  • 400g făină
  • 150ml ulei
  • 100 ml borș
  • 1 plic drojdie
  • un  praf de sare 
  • coajă de lămâie
  • esență de migdale (sau alte esențe după preferință)
  • un praf de scorțisoară
  • marmeladă ( sau rahat, nutella, etc)
  • zahăr pudră pentru ornat
Preparare:
  1.  Într-um bol cernem făina și o amestecăm cu puțină sare; facem o groapă în mijloc, punem drojdia, o linguriță de zahăr și puțină apă caldă.
  2. Lăsăm drojdia să crească puțin, apoi adăugăm aromele, coaja de lămâie, uleiul și borșul și începem să amestecăm aducând făina de pe margini spre centru, până obținem un aluat ca de pâine.
  3. Frământăm bine de tot până face bule.
  4. Acoperim cu un prosop umed și lăsăm la crescut într-un loc cald până își dublează volumul.
  5. Scoatem aluatul pe o planșetă presărată cu făină, framântăm sa scoatem aerul, apoi întrindem o foaie mai groasă.
  6. Tăiem triunghiuri, pe bază punem umplutura și rulăm cornulețele.
  7. Coacem în cuptorul încins cam 30 min, până se rumenesc
  8. Cât sunt încă calde, le tăvălim prin zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat.




Thursday, March 06, 2014

CROFNE CU CRUMPI (cartofi)

Ingrediente:

  • 300g cartofi albi
  • 150 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 150 ml ulei
  • 1 cană făină
  • 1 plic drojdie uscată sau un cub brojdie proaspătă
  • ulei pentru prăjit


Preparare:

  1.   Cartofii se fierb în coajă ,apoi se curăță cât sunt încă călduți și zdrobesc cu furculița, într-un castron.
  2.   Se adaugă 50 ml apă călduță, 3 linguri zahăr, o linguriță de sare și drojdia.
  3.   Se lasă 5 min drojdia să se umfle, apoi se adaugă 150 ml ulei și făină cat cuprinde, să rezulte un aluat potrivit de tare.
  4.   Se lasă la dospit o oră, apoi se golește pe masa presărată cu făină și se mai frământă cam 5 min.
  5.   Se mai lasă la dospit pe masă încă 10-15 min.
  6.   Se întinde o foaie groasă de cca 2-3 cm grosime, se taie crofnele cu un pahar mai mic in circumferință și se prăjesc în ulei incins.
  7.   Se tăvălesc prin zahăr măcinat amestecat cu zahar vanilat.

Wednesday, March 05, 2014

SALATĂ DE LINTE

Ingrediente:

  •  500 g linte
  • 2 caței usturoi
  • 3-4 linguri ulei măsline
  • 2 linguri semințe muștar
  • 3 linguri smântână
  • 1 lingură capere din conservă
  • 1 lingură oțet balsamic
  • zeama de lămâie
  • sare, piper, zahăr după gust
  • 1 legătură pătrunjel tocat

Preparare:

  1.  Lintea se spală, se ține 1-2 ore în apă calduță, se scurge și se pune într-o cratiță. Se acoperă cu apă - cantitate dublă față de linte - și se fierbe pe foc mare.
  2.  Uleiul de măsline se amestecă bine cu oțetul balsamic, sucul de lamaie, zahăr, piper și sare.  Se adaugă usturoiul bine zdrobit și pătrunjelul verde tocat mărunt. Se adugă smântâna, semințele de muștar si caperele.
  3.  Lintea fiartă și scursă se pune în acest sos și se amestecă bine.
Se servește cu chifteluțe de carne sau de post.Pentru post, se folosește lapte de soia în loc de smântână.

FALAFEL LIBANEZ -de post

Ingrediente:
  • 2 căni năut
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură coriandru
  • câteva frunze de mentă
  • 1 ceapă roșie
  • 3 linguri făină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • sare, piper, nucșoară, sau alte condimente la alegere (chimen măcinat, coriandru măcinat, ardei iute)

Preparare:

Lăsați boabele de năut în apă rece, peste noapte.
Puneți ceapa și verdețurile în robot și mixați bine. Strecurați năutul și il pasați în robot, sa aibă o consistență granulată.Transferați într-un bol și adăugați făina, bicarbonatul și condimentele.Se obține o pastă care trebuie să fie ca o pastă de mici.Pentru a obține consistența dorită se mai adaugă făină sau apă, după caz.Se ține pasta la frigider cam 30 min, după care se formează bile plate, ca la hamburgeri, care fie se prăjesc în ulei, fie se coc la cuptor.
     Dacă se coc la cuptor, se așează în tava de copt și se dau la cuptorul încins la 200 grade și se lasă pe o parte până se rumenesc, după care se întorc să se rumenească și pe cealaltă parte.
     Dacă se prăjesc, se trec prin făină sau prin pesmet și se scufundă în ulei mult, foarte bine încins.

FALAFEL

Ingrediente:
  • 500g boabe năut
  • 3 cepe verzi
  • 2 căței usturoi
  • 1 linguriță semințe chimen măcinat
  • 1 linguriță semințe coriandru măcinat
  • 1 legătură pătrunjel tocat
  • sare, piper
  • zeamă de lămâie
  • 1 ou - opțional
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 cană făină
Preparare:
 
     Năutul se pune la înmuiat în apă rece, peste noapte, după care se spală și se fierbe în apă cu puțină sare și o linguriță de bicarbonat, cam 30 min.Se strecoară și se lasă la răcit.
     Boabele fierte de năut se procesează în robotul de bucătărie, împreună cu ceapa verde, usturoiul, chimen, coriandru, sare, piper, ou (dacă folosim) și zeama de lămâie.Se obține o pastă la care adăugăm făina, praful de copt și pătrunjelul și mai pulsăm puțin.Nu trebuie să fie prea fină, să fie o textură granulată.Dacă pasta nu este destul de legată, mai adăugăm făină, dacă e prea uscată, mai adăugăm din apa în care am fiert năutul.Trebuie să fie ca o pastă de mici. Se transferă pasta într-un bol și se dă la frigider 30 min.Din pasta răcită bine, se formează chifteluțe care se trec prin făină sau pesmet amestecat cu semințe de susan și se frig în ulei bine încins, pe ambele părti. 
     Se servesc cu salată verde,  roșii și castraveți și cu sos de fasole albă cu iaurt.

     Preparare sos:

1 conservă de fasole boabe albe (scursă), un iaurt mic simplu,un cățel de usturoi zeamă de lămâie, 2 linguri ulei, sare, piper se trece prin procesor (blender) până se obține un dressing foarte fin.

Servire:

   Pe un platou se așează salata verde, roșiile si castraveții, deasupra se pun chifteluțele și se asezonează cu dresingul de fasole cu iaurt.

Tuesday, March 04, 2014

SOLYANKA - ciorbă rusească

Ingrediente:
  • 300 gr carne vită
  • 5-6 cremvurşti
  • 150 grame şuncă, pastramă sau muşchi ţigănesc
  • 3-4 roşii (sau o conservă de 400 de grame)
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 1 lingură de făină
  • 2 linguri de ulei
  • 2 cepe
  • 4-5 castraveţi muraţi
  • 3 lămâi
  • 1 cană de măsline verzi
  • 1 lingură de capere
  • 200 grame se smântână grasă
  • verdeaţă (leuștean, pătrunjel, țelină)
  • sare
  • piper
Preparare:
  1.  ceapa se taie peştişori mari.
  2.  castraveţii se taie în rondele groase.
  3.  carnea şi şunca se taie fâşii grosuţe.
  4.  cremvurştii se taie bastonașe
  5. Caperele se zdrobesc ușor
  6. Carnea se fierbe în 2 l apă cu vegeta sau cuburi de vită sau pui

  1. Se încinge uleiul într-o oală sau cratiţă suficient de adâncă pentru a cuprinde toate ingredientele.
  2. Se adaugă ceapa şi se sotează până se înmoaie, fără să se prăjească.
  3. Se adaugăi castraveţii, carnea fiartă tăiată cuburi, cremvuştii şi şunca, şi se rumenesc timp de 1 minut.
  4. Se adaugă făina şi se amestecă uşor.
  5. Se adaugă pasta de tomate şi se stinge cu supa de carne.
  6. Se adaugă , roşiile, măslinele şi caperele şi se lasă să fiarbă totul, aproximativ 10 minute, până se leagă supa.
  7. Se adaugă cuburi mari de lămâie cu tot cu coajă şi se ia ciorba de pe foc.
Solyanka se serveşte fierbinte, cu câte 1 lingură se smântână şi verdeaţă.
Se pot adăuga și alte ingrediente, în funcție de ce avem la îndemănă, în general și resturi de la o petrecere, de la varza, ciuperci, resturi de friptură, salam ,parizer, cârnați, etc.

CIORBĂ RUSEASCĂ -de post

Ingrediente:
  • 1 sfeclă roșie mai mare                                                
    SOLYANKA -de post
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel, 1/2 țelină, 1 păstârnac
  • 2 cartofi
  • 2 cepe
  • 1 conservă roșii
  • 1/2 varză proaspătă
  • 300 g ciuperci
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper, oțet, zahăr, foi de dafin, vegeta
Preparare:

  1. se taie ceapa peștișori
  2. sfecla, morcovii și celelalte rădacinoase se taie pai
  3. cartofii se taie felii pe lungime
  4. varza se toacă mărunt
  5. ciupercile se taie în patru
     Se încinge uleiul și se pune la prăjit ceapa, apoi se adaugă sfecla și rădăcinoasele.Se lasă la înăbușit, după care se adaugă ciupercile.
     După ce s-au călit puțin și ciupercile, se adaugă roșiile, oțet, zahăr, vegeta și o cană de apă.Se înăbușă la foc mic, cu capacul pus, până se înmoaie legumele , cam 20 min.Dacă este nevoie se mai adaugă apă pe parcurs, să nu se prindă.
     Se adaugă varza și se mai călește totul 15 min, după care se stinge cu apă (cam 2l), se potrivește de sare și piper, se adaugă foaia de dafin și oțet după gust, se adaugă cartofii și se fierbe până sunt moi.
     Pentru culoare, se taie felii o sfeclă roșie, se adaugă o cană de apă fiartă și o linguriță de oțet și se dă un clocot.Zeama de sfeclă se adaugă în ciorbă înainte de servire, împreună cu frunze de țelină tocate mărunt.Se poate drege cu puțin lapte de soia.