Tuesday, May 19, 2015

DULCEAȚĂ DE GHIMBIR

1,GHIMBIR CU MĂR

Ingrediente :

  • 500g ghimbir proaspăt ras pe răzătoarea mică sau feliat
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 cană zahăr ( 250 -300 g)
  • 1/4 l apă
  • 1 măr tăiat cubulețe

Preparare :

  1. Se pune la fiert ghimbirul mărunțit, cu apa, zahărul, mărul și zeama de lămâie la foc mai mare cam 10 minute,
  2. Se micșorează focul și se continuă fierberea la foc mic încă 30 min, amestecând din când în când, să nu se prindă.
  3. După ce s-a îngroșat dulceața, se ia de pe foc și se pune fierbinte în borcane sterilizate.
  4. Se pune capacul și se întorc borcanele cu fundul în sus 2-3 minute, după care se pun la răcit învelite în pături.
  5. Când sunt complet reci se transferă în cămară

2,GHIMBIR CU PORTOCALE ȘI ROZMARIN

Ingrediente :

3 kg portocale
1 kg zahăr
100 g rădăcină ghimbir
1 baton vanilie
2 rămurele rozmarin

Preparare :

  1. Portocalele se spală foarte bine cu o soluție de apă cu bicarbonat și oțet de mere
  2. Se curăță de coajă cam 3/4 din portocale, restul rămân cu tot cu coajă
  3. Se taie portocalele pătrățele și ghimbirul felii mai groase
  4. Se pun în cratiță, în straturi alternative,portocalele, zahărul și ghimbirul și se ține la rece peste noapte, portocalele vor lăsa suc.
  5. Se fierbe la foc mic, când începe să scadă se adaugă vanilia și rozmarinul
  6. După ce s-a îngroșat dulceața, se ia de pe foc și se pune fierbinte în borcane sterilizate.
  7. Se pune capacul și se întorc borcanele cu fundul în sus 2-3 minute, după care se pun la răcit învelite în pături.
  8. Când sunt complet reci se transferă în cămară

SIROP ȘI DULCEAȚĂ DE GHIMBIR

Ingrediente :

  • 600g ghimbir ras pe răzătoarea mică
  • 5 căni zahăr
  • 5 căni apă
  • 1 baton vanilie
  • zeama de la 2 lămâi
  • 1 borcan miere (mare)

Preparare sirop :

  1. se fierbe apa cu zahărul 1/2 de oră
  2. se adaugă ghimbirul ras și din momentul în care începe iar să fiarbă, mai fierbem 15 min.
  3. se ia de pe foc și se adaugă vanilia și zeama de lămâie
  4. se pune capacul pe oală și se mai lasă la infuzat 1/2 oră
  5. se strecoară printr-o sită deasă sau tifon
  6. se pune in sticle, se leagă și se păstrează la camară
  7. se servește cu apă minerală și lămâie

Preparare dulceață :

ghimbirul rămas de la sirop, se amestecă bine de tot cu miere, se îndeasă bine în borcane, să nu rămână bule de aer, deasupra se pune câte o lingură de miere pentru sigilare, se leagă borcanele si se păstrează la cămară.Se servește cu pâine prăjită sau cu diverse fripturi.

Ghimbirul este bun pentru răceală și gripă, combaterea febrei, imbunătățirea circulației sângelui,indigestie,grețuri și amețeli, balonare,este un bun antiinflamator deci folositor contra reumatismului și adjutant în curele de slăbire.
Se poate folosi atât la preparate sărate, la curry, supe, cât și la deserturi și băuturi răcoritoare.
Rădăcina rasă se poate aplica extern pentru reducerea durerilor.
Poate ajuta la prevenirea cancerului, la ameliorarea durerilor de cap și de dinți și stimulează sistemul imunitar.
Folosit în mod constant in alimentație poate duce la pierderea kilogramelor in plus.Se poate bea zilnic un preparat din rădăcină rasă de ghimbir sau pulbere de ghimbir amestecat cu miere de albine, apă și scorțisoară, sau se poate adăuga la ceaiul preferat.
Dacă vă paște gripa, opăriți ghimbir sar cu apă fiartă și lămâie, apoi adăugați miere de albine.

BRÂNZĂ TOPITĂ -rețetă de casă

Ingrediente:

  • 1 kg brânză de vaci bine stoarsă de zer
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1-2 lingurițe sare
  • 20 g unt

Preparare:

  1. Brănza de vaci bine stoarsă de zer se amestecă cu sarea și bicarbonatul și se ține la rece cca 2 ore
  2. Se topește untul într-un castron la baie marine ( se pune apă la fiert intr-o oală mai mică decât bolul sau cratița în care topim, iar când fierbe apa punem bolul cu unt peste oală, astfel sursa de căldură pentru topire vor fi aburii )
  3. După ce s-a topit untul se adaugă brânza și se fiebe amestecând cu un tel, până se topește
  4. Se ia de pe foc și se adaugă condimente după gust (mărar, oregano, fulgi de chilli, ciuperci, etc)
  5. Se transferă într-un recipient care se ține la frigider până se întărește 

Thursday, May 07, 2015

ISTORIA GĂLUȘTELOR

GĂLUȘTE DE GRIȘ PENTRU SUPĂ
 
se servesc cu supă clară de găină, vită, legume, sau supă de roșii
 
Ingrediente :
 
  • 1 ou
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri griș
  • sare, vegeta, piper (opțional)
Preparare :
 
  1. se separă ouale
  2. galbenușurile se bat cu furculița cu puțină sare
  3. albușurile se bat spumă
  4. se amestecă gălbenușurile cu uleiul și albusurile, apoi se adaugă grișul treptat, să nu cadă spuma
  5. se lasă la dospit 15 minute
  6. se formează găluștele cu două linguri, cu una se ia din compoziție, cu cealaltă se pune în supa care fierbe lent ( nu clocotește)
  7. după ce se adaugă toate găluștele la supă, le speriem cu o cană de apă rece, apoi lăsăm la foc moale, cu capacul pus ( avem grijă să nu clocotească supa )
 
GĂLUȘTE ȚUP - ȚUP
 
se servesc cu supă, tocăniță (gulaș) sau cu cartofi
 
Ingrediente : ou, făină, puțin ulei sau altă grăsime ( unt, margarină, untură de găină ), sare
Preparare : se bate bine oul cu sare și puțin ulei, se adaugă făină  pănă obținem  consistența dorită să fie mai moale mai cremoasă, (la un ou cam trei linguri) si apoi cu o furculiță, se formează găluștele pe marginea farfuriei și se toarnă în supa sau în tocăniță cănd sunt aproape gata.Se mai fierbe la foc moale, cu capac, până sunt moi găluștele.
 
GĂLUȘTE CU CARTOFI
 
Ingrediente :
 
  • 400 g cartofi
  • 200 g făină
  • 1 ou
  • ulei
Preparare :
 
  1. Cartofii se fierb în coajă, se lasă la răcit, se curăță si se dau pe răzătoarea mică
  2. Intr-un castron se amestecă cartofii oul uleiul și făina, se obține un aluat nu prea vârtos, elastic, să nu se lipească de mâini.Dacă este nevoie se mai poate adauga făină.
  3. Se transfera aluatul pe masa de lucru presărată cu faină și se formează un sul care se taie cu un cuțit muiat in apă, în felii egale.
  4. Se formează găluștele.
  5. Se pun găluștele în apă care fierbe cu puțină sare și se fierb pană se ridică (plutesc)
  6. Se scot cu o spumieră și se servesc fierbinti ca si garnitură la friptură
Variante :
 
1. se adaugă în aluat o mână de leurdă tocată cu mixerul de bucătarie și crutoane de pâine.Se servesc stropite cu smântănă și brânză rasă
 
2. se tăvălesc fierbinți în pesmet înfierbântat cu zahăr.Se servesc su smântână.
 
3. se umplu cu prune.Se tăvălesc fierbinți în pesmet înfierbântat cu zahăr.Se servesc su smântână.
 
4. se unplu cu carne măcinată amestecată cu ceapă tocată, sare și piper.Se servesc fierbinți cu sos de ceapă.(Se călesc 4-5 cepe tăiate solzișori în puțin ulei până devine translucidă, apoi se adaugă puțină apă sau supa, se potrivește de sare și piper iar când s-a muiat bine ceapa, se adaugă boia de ardei și găluștele.)

SIROP DE FLORI DE LILIAC





Ingrediente:

300 g flori (fără partea verde, numai petalele)   
zeamă de la o lămâie
1 kg zahăr
1,2 l apă
o bucățică de vanilie


Florile se culeg dimineața, pe răcoare și trebuie să nu fie stropite cu pesticide.

Preparare :
 Se curăță bine florile, se aleg numai petalele, se spală și se scurg.
 Se frământă petalele cu zeama de lămâie,într-un castron, astfel se va păstra culoarea
 Se pune apa la fiert și când clocotește se adaugă florile și se mai fierb 10 minute
 Se lasă la infuzat peste noapte, în vasul acoperit
 Se strecoară și în lichidul rezultat se adaugă zahărul și o bucățică de vanilie, se fierbe și când dă în clocot se adună toată spuma, se șterg pereții vasului cu un burete umed, să se îndepărteze tot zahărul adunat pe pereti și se mai fierbe 30 min.
 Se toarnă fierbinte în sticle, se capsează (leagă cu celofan) și se pun la răcit într-o pătură.
 Cănd s-a răcit bine se transferă în cămară.

Se mai pot face siropuri din flori de mac, salcâm,soc, trandafiri, tei, păpădie,mentă;

Wednesday, April 29, 2015

TRATAMENTE PENRU PLANTE



http://ddramo.wix.com/internet-mo
1.INSECTICIDE SI FUNGICIDE DIN COMERȚ
 
TOPSIN+MOSPILAN = PUTREGAI,PETE NEGRE,PADUCHI LÂNOȘI
 
ACTARA+TELDOR = PADUCHI ȚESTOȘI,PUTREGAI
 
CALYPSO = OMIZI
 
DITHANE = MANĂ,FĂINARE,PETE CAFENII ȘI ALBE
 
SCORE = RUGINĂ,PETE NEGRE
 
ZEAMĂ BORDELEZĂ = FUNGICID MANĂ, FĂINARE


2.INSECTICIDE ȘI FUNGICIDE BIO

LAPTE  : 1 parte lapte nefiert la 1 parte apă = fungicid, pt mană
                1 parte lapte+1 parte zer = fungicid, mană, boli foliare
                   lapte degresat se pulverizează direct pe plantă

SCORȚIȘOARĂ : 2 linguri praf de scorțișoară se pun peste noapte într-un litru de apă caldă. Dimineața se pulverizează pe plante pt combaterea mucegaiului.= fungicid
                               1 linguriță scorțișoară la un pahar apă = îngrășământ
                                  presarată pe mușuroiul de furnici, le va alunga


BICARBONAT DE SODIU : 4 l apă+1lingură bicarbonat+1lingură ulei = fungicid
                                                 1 linguriță bicarbonat+1 linguriță săpun lichid+1l apă

OȚET :  4 l apă+3linguri oțet = fungicid
               aplicat pe buruieni, le arde = ierbicid
               se pot pune câteva picături în ghivecele plantelor care preferă solul acid

USTUROI : 10 căței usturoi se mixează cu 500 ml apă, se strecoară bine , se completează cu apă până la 2 l și cu 1 linguriță săpun lichid = fungicid și insecticid

COJI DE CITRICE : 1 kg coji de citrice se blenduiesc , se pun la macerat intr-un borcan cu 3 l apă pentru 5 zile după care se strecoara bine de tot și se păstrează in sticle inchise.Pentru stropit se face o solutie de 100ml macerat la 10 l apă. = insecticid

DECOCT DE URZICĂ, ROSPOPASCĂ SAU COADA CALULUI : 1kg tulpini la 10l apă se lasa la macerat 24 ore, după care se fierbe  30 min, se lasă la răcit și se strecoară bine =  fungicid și îngrășământ

TUTUN CU CENUȘĂ :  o parte tutun la două părți cenușă se presară peste plante = insecticid
                                          200g tutun se opărește cu 1l apă, se lasă 24 ore, după care se completează cu 9l apă (omizi,larve,gândaci)
                                           o parte canușă +o parte apă la macerat 3 zile într-un vas ermetic, la soare.Se stropește numai cu apa de cenușă, sau se folosește amestecată cu var nestins sau în loc de apă la alte macerate 
                                          cenușa presărată în grădină arde pirul =ierbicid

Wednesday, April 08, 2015

LEACURI NATURISTE

TINCTURĂ DE LEURDĂ

Frunzele proaspete de leurda se mixează, se pune pasta obținută intr-un borcan, se umple cam trei sferturi, se adaugă alcool alimentar de 50 grade, cât să acopere leurda, se pune capac și se lasă la macerat 12 zile, timp în care se agită zilnic.După perioada de macerare, se strecoară prin tifon și se păstrează in sticle de culoare închisă, cu dop ermetic.Se consumă 2 lingurițe de 4 ori pe zi, timp de 1-3 luni.Depurativ puternic pentru sânge, plămâni, rinichi, tract digestiv, răceală și gripă,hipertensiune, adjutant în curele de slăbire, ajută memoria, previne arteroscleroza si indispozițiile,grăbește vindecarea rănilor,tratează insomnia,viemii intestinali, se poate folosi diluat cu apă pentru spălături vaginale sau nediluat pentru tratarea micozei unghiilor.

PASTĂ DE LEURDĂ

Se mixează cu robotul de bucătărie frunze de leurdă, sare, zeamă de lămâie și ulei se măsline.Se folosește la bucătărie, pe post de sos pesto, se adaugă la ciorbe, spanac, sote se ciuperci sau în dressinguri.Este bun de consumat și ca atare sau pentru a condimenta mâncărurile, se poate adăugă la compoziția de chiftele, găluște, omletă, se poate adăuga la guacamole, la humus, la supele cremă,la tocănită, se poate face un sos excepțional dacă o amestecăm cu smântână sau sana,sau se poate adăuga la crema de brânză.
 Se păstrează foarte bine în borcane închise ermetic, la frigider sau într-o cămară răcoroasă și întunecată.

ELIXIR CU OȚET DE MERE ȘI LEURDĂ

Frunzele proaspete de leurda se mixează, se pune pasta obținută intr-un borcan,se umple cam trei sferturi cu leurda și se adaugă oțet de mere cât să o acopere.Se pune capacul și se lasă la macerat 2 săptămâni, timp în care se agită zilnic.După perioada de macerare, se strecoară prin tifon și se păstrează in sticle de culoare închisă, cu dop ermetic.Se foloseste ca băutură, o lingură de elixir la un pahar de apă (se poate adăuga și miere), in dresingurile de salată,la acrirea ciorbelor.. 
Este folositor pentru inlaturarea efectelor nocive ale fumatului, are efect depurativ,curăță sângele,încetinește procesul de îmbătrânire,reglează tensiunea arterială, adjutant in cura de slăbire
Se poate folosi și pentru frecții impotriva reumatismului sau diluat pentru afecțiuni ale pielii

ELIXIR CU VIN ROȘU ȘI LEURDĂ

Frunzele proaspete de leurda se mixează, se pune pasta obținută intr-un borcan,se umple cam trei sferturi cu leurda și se adaugă vin roșu înfierbântat, cât să o acopere.Se pune capacul și se lasă la macerat 2 săptămâni, timp în care se agită zilnic.După perioada de macerare, se strecoară prin tifon și se păstrează in sticle de culoare închisă, cu dop ermetic.Se consumă câte un păhărel mic ( ca de țuică ) pe zi, dimineața timp de 14 zile, (se poate reula după 7 zile pauză), sau se iau câte 2 linguri pe zi dimineața și seara timp de 6 săptămâni pentru combaterea bolilor virotice 

ELIXIR CU VIN ALB ȘI LEURDĂ
 
O mână bună de frunze de leurdă tocate mărunt (sau rupte) se fierb în clocot cu un litru de vin alb.Se lasă la răcit după care se strecoară bine prin tifon, presăm bine frunzele pentru a stoarce tot lichidul.Se amestecă cu miere după gust și se consumă câte o înghițitură de 3-4 ori pe zi timp de 14 zile.Se poate reula cura după o pauză de 7 zile.

ELIXIR CU OȚET DE MERE

Se dau pe răzătoare sau se mixează cantitați egale de usturoi,ceapă albă, ghimbir, hrean și ardei iute roșu (hreanul trebuie neaparat ras).Se pune mixul într-un borcan, cam trei sferturi și se adaugă oțet de mere cât să-l acopere.Se pune capacul și se lasă la macerat 2 săptămâni, timp în care se agită zilnic.După perioada de macerare, se strecoară prin tifon și se păstrează in sticle de culoare închisă, cu dop ermetic.Se consumă 1 lingură de 2 ori pe zi.Este un tonic general, crește circulația sângelui, benefic in gripe și răceli,ajută la curățarea sângelui si la curele de slăbire.

ELIXIR CU OȚET DE MERE ȘI PĂPĂDIE

Se culeg flori de păpădie din locuri cât mai puțin poluate.Se umple cam trei sferturi cu florile un borcan și se adaugă oțet de mere cât să le acopere.Se pune capacul și se lasă la macerat 2 săptămâni, timp în care se agită zilnic.După perioada de macerare, se strecoară prin tifon și se păstrează in sticle de culoare închisă, cu dop ermetic.Se foloseste ca băutură, o lingură de elixir la un pahar de apă (se poate adăuga și miere), in dresingurile de salată, ca tonic pentru ten în concentrație 1:1 cu apă, sau se poate adăuga în baia fierbinte.Ajută la detoxifiere, curele de slăbire, curățarea tenului, tonic general.


APA DE SALCÂM

Se toacă flori proaspete de salcâm în apă și se lasă la macerat 8 ore, după care se consumă ca atare în loc de apă potabila,sau cu miere și cuburi de gheață.este tonică , calmantă.
Ceaiul de flori de salcâm uscate este bun pentru bila leneșă, gastrită, ulcer, reflux gastric,candidoză, tuse, constipație, depresie dureri de cap, tulburări de memorie,,astm, bronșită se pot face băi cu infuzie pentru combaterea insomniei, se aplică pe piele pentru combaterea ridurilor și a vinișoarelor rosii.
Se pot face clătite, gogoși, sirop, vin (50g flori uscate se macerează în 1l de vin alb, timp de 10 zile sau 6 linguri de flori se amestecă cu 1 l vin roșu înfierbântat, se strecoară după 2 zile; se consumă câte un păhărel de 50 ml înainte de mese, foarte bun pentru anemici)
Pulberea obținută din flori de salcâm uscate și măcinate cu râșnița de cafea se consumă câte 1 linguriță de 2 ori pe zi, în curele de slăbire.

SASSY WATER

Se amestecă bine 2 litri de apă cu 1/2 castravete verde feliat,1 lămâie feliată,1linguriță ghimbir ras și 10 frunze de mentă și se lasă la infuzat peste noapte.Se consumă toată apa in următoarele 24 ore.
Ajută la digestie, eliminarea apei,eliminarea grăsimilor, accelerează metabolismul, ajută în curele de slăbire.

TINCTURĂ DE GHIMBIR

Se umple cu ghimbir proaspăt ras  3/4 un borcan de sticlă cu capac; se completează cu alcool rafinat (sau vodcă, rachiu de mere), se pune capacul și se lasă la macerat 2 săptămâni,la loc întunecat, timp în care de agită borcanul zilnic.După trecerea perioadei de macerare se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare, cu dop. Se consumă dizolvat, câteva picături într-un pahar cu apă.Este bun  pentru grețuri, stări de vomă, rău de mișcare, congestie, ajută digestia, neutralizează aciditatea și toxinele din stomac.

PASTĂ DE GHIMBIR ȘI HREAN

4 cm rădăcină de ghimbir rasă, 150 g hrean ras, 1 ardei iute ,3 lingurițe miere, 2 lingurițe scorțișoară, 1/2 linguriță bicarbonat, sucul de la 4 lămâi se blenduiesc până se obține o pastă.Se păstrează în borcan cu filet, la frigider și se consumă câte o linguriță înainte de fiecare masă (max 4 linguruițe pe zi) 14 zile cu 7 zile pauză.Este bun pentru curele de săbire , circulația sângelui,reduce colesterolul.
sursa : http://caplimpede.ro/doar-o-lingurita-din-acest-amestec-consumata-inainte-de-fiecare-masa-te-va-scapa-de-kilogramele-in-plus-si-te-va-proteja-de-cancer/2/