Tuesday, May 19, 2015

DULCEAȚĂ DE GHIMBIR

1,GHIMBIR CU MĂR

Ingrediente :

  • 500g ghimbir proaspăt ras pe răzătoarea mică sau feliat
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 cană zahăr ( 250 -300 g)
  • 1/4 l apă
  • 1 măr tăiat cubulețe

Preparare :

  1. Se pune la fiert ghimbirul mărunțit, cu apa, zahărul, mărul și zeama de lămâie la foc mai mare cam 10 minute,
  2. Se micșorează focul și se continuă fierberea la foc mic încă 30 min, amestecând din când în când, să nu se prindă.
  3. După ce s-a îngroșat dulceața, se ia de pe foc și se pune fierbinte în borcane sterilizate.
  4. Se pune capacul și se întorc borcanele cu fundul în sus 2-3 minute, după care se pun la răcit învelite în pături.
  5. Când sunt complet reci se transferă în cămară

2,GHIMBIR CU PORTOCALE ȘI ROZMARIN

Ingrediente :

3 kg portocale
1 kg zahăr
100 g rădăcină ghimbir
1 baton vanilie
2 rămurele rozmarin

Preparare :

  1. Portocalele se spală foarte bine cu o soluție de apă cu bicarbonat și oțet de mere
  2. Se curăță de coajă cam 3/4 din portocale, restul rămân cu tot cu coajă
  3. Se taie portocalele pătrățele și ghimbirul felii mai groase
  4. Se pun în cratiță, în straturi alternative,portocalele, zahărul și ghimbirul și se ține la rece peste noapte, portocalele vor lăsa suc.
  5. Se fierbe la foc mic, când începe să scadă se adaugă vanilia și rozmarinul
  6. După ce s-a îngroșat dulceața, se ia de pe foc și se pune fierbinte în borcane sterilizate.
  7. Se pune capacul și se întorc borcanele cu fundul în sus 2-3 minute, după care se pun la răcit învelite în pături.
  8. Când sunt complet reci se transferă în cămară

No comments: