M-am gandit adesea care este aroma unei zile perfecte de inceput de
vara.Soarele straluceste pe fondul perfect al cerului albastru, nici o umbra de
nor.In mijlocul gradinii , visinul batran plantat de bunicul, isi etaleaza
mandru podoabele coapte.Ma patrunde aroma dulce acrisoara, ma gandesc la
bunica, la mirosul irezistibil care venea din bucataria ei cand eram copil.
Aroma perfecta a unei zile de vacanta, cand nu ai nimic de facut decat sa te
bucuri de viata : aroma prajiturii cu visine, proaspat scoasa din cuptor.
Hai sa cautam in caietul bunicii, sa ne facem o zi perfecta de inceput
de vara, cu aroma de vis din copilarie.
Avem nevoie de :
-
4 ouă,
- 1 cană zahăr tos,
- 2 căni făină,
- un praf de copt,
- 1/2 kg vişine,
- coaja de la o lămaie.
- 1 cana smantana
O, dar este o reteta foarte simpla si sanatoasa! Cu
siguranta visinele- fructele de un rosu- intunecat, viu, cu un gust
dulce-acrisor, imposibil de uitat, se numara printre fructele preferate ale
multora dintre noi. Chiar daca sunt mai acide decat ciresele, visinele contin
mai putine zaharuri decat acestea. Potasiul pe care il contin contribuie la
furnizarea unei cantitati de energie optime organismului, dar si la arderea
caloriilor. De asemenea, visinele actioneaza pozitiv in cazul afectiunilor
cardiovasculare, imbunatatind circulatia sangelui. Au un efect de purificare
asupra organismului, ajutand la inlaturarea toxinelor din organism si mai ales
din rinichi.
Dar hai sa vedem cum se face prajitura:
Intr-un castron se freacă gălbenuşirile cu zahărul
timp de 20 minute, se adaugă smantană (un borcan), 2 căni făină si praful de
copt.Se obtine o compozitie fina.
Se unge tava de copt cu putin unt, se tapetează cu
făină.
Se toarnă compoziţia in tavă, deasupra se pun
vişinele curăţate de sambure şi se presara peste ele puţin zahăr după gust.Se
introduce tava in cuptor si se coace prajitura.Timpul necesar depinde de tipul
dumneavoastra de cuptor, dar va spun ca bunica mea nu avea un cuptor modern si
nu cronometra nici nu masura vre-o temperatura de coacere si oricum astea sunt activitati
plictisitoare.Sa ma gandesc ce ar raspunde ea la asa o intrebare; ar spune : „
la foc potrivit pana devine aurie ,ïar ca sa stii sigur ca s-a copt, intepi
prajitura cu un pai si daca nu ramane nimic lipit pe el, e gata”
După ce s-a copt prajitura, se bate albuşul spumă
de la cele 4 ouă şi se pune peste prăjitură, apoi se mai introduce in cuptor incă 5 minute.
Se taie in forma de cuburi , cat de mari doriti.Se serveste ca atare
sau serviti pe o farfurioara, alaturi de o portie de inghetata de visine.Dar nu
uitati sa inchideti un moment ochii cand gustati prima imbucatura : veti simti
aroma perfecta a unei zile de vara, asezati sub visinul batran din gradina
bunicii.
No comments:
Post a Comment