Thursday, June 20, 2013

Prăjitură cu Vişine


          M-am gandit adesea care este aroma unei zile perfecte de inceput de vara.Soarele straluceste pe fondul perfect al cerului albastru, nici o umbra de nor.In mijlocul gradinii , visinul batran plantat de bunicul, isi etaleaza mandru podoabele coapte.Ma patrunde aroma dulce acrisoara, ma gandesc la bunica, la mirosul irezistibil care venea din bucataria ei cand eram copil. Aroma perfecta a unei zile de vacanta, cand nu ai nimic de facut decat sa te bucuri de viata : aroma prajiturii cu visine, proaspat scoasa din cuptor.

Hai sa cautam in caietul bunicii, sa ne facem o zi perfecta de inceput de vara, cu aroma de vis din copilarie.

Avem nevoie de :
  • 4 ouă,
  • 1 cană zahăr tos,
  • 2 căni făină,
  • un praf de copt,
  • 1/2 kg vişine,
  • coaja de la o lămaie.
  • 1 cana smantana

O, dar este o reteta foarte simpla si sanatoasa! Cu siguranta visinele- fructele de un rosu- intunecat, viu, cu un gust dulce-acrisor, imposibil de uitat, se numara printre fructele preferate ale multora dintre noi. Chiar daca sunt mai acide decat ciresele, visinele contin mai putine zaharuri decat acestea. Potasiul pe care il contin contribuie la furnizarea unei cantitati de energie optime organismului, dar si la arderea caloriilor. De asemenea, visinele actioneaza pozitiv in cazul afectiunilor cardiovasculare, imbunatatind circulatia sangelui. Au un efect de purificare asupra organismului, ajutand la inlaturarea toxinelor din organism si mai ales din rinichi.

Dar hai sa vedem cum se face prajitura:

Intr-un castron se freacă gălbenuşirile cu zahărul timp de 20 minute, se adaugă smantană (un borcan), 2 căni făină si praful de copt.Se obtine o compozitie fina.

Se unge tava de copt cu putin unt, se tapetează cu făină.

Se toarnă compoziţia in tavă, deasupra se pun vişinele curăţate de sambure şi se presara peste ele puţin zahăr după gust.Se introduce tava in cuptor si se coace prajitura.Timpul necesar depinde de tipul dumneavoastra de cuptor, dar va spun ca bunica mea nu avea un cuptor modern si nu cronometra nici nu masura vre-o temperatura de coacere si oricum astea sunt activitati plictisitoare.Sa ma gandesc ce ar raspunde ea la asa o intrebare; ar spune : „ la foc potrivit pana devine aurie ,ïar ca sa stii sigur ca s-a copt, intepi prajitura cu un pai si daca nu ramane nimic lipit pe el, e gata”

După ce s-a copt prajitura, se bate albuşul spumă de la cele 4 ouă şi se pune peste prăjitură, apoi se mai introduce in cuptor  incă 5 minute.

         Se taie in forma de cuburi , cat de mari doriti.Se serveste ca atare sau serviti pe o farfurioara, alaturi de o portie de inghetata de visine.Dar nu uitati sa inchideti un moment ochii cand gustati prima imbucatura : veti simti aroma perfecta a unei zile de vara, asezati sub visinul batran din gradina bunicii.

No comments: