- un pachet organe de miel congelate
- 500 g carne de porc pentru gulaș
- 8 ouă
- orez
- 5 buc ceapă + ceapă verde (1 legatură)
- câte 1 legătură verdețuri : leuștean, pătrunjel, țelină, tarhon
- 1 ardei roșu capia și 4 ardei galbeni de grădină
- 2-3 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 țelină mică
- 2-3 roșii
- 5-6 castraveți
- 1 sticlă borș
- 500 ml smântână
- 1 cutie cremă de brânză Făgăraș
- zahăr
- 1 banană
- fragi sau alte fructe de pădure ( zmeură, afine...)
1. Drob de miel
Organele de miel se decongelează, se spală cu apă rece și de fierb cca 30 min în apă cu puțină sare, o foaie de dafin și câteva boabe de piper.Ficatul se pune la sfârșit, să dea doar un clocot.Se strecoară (supa în care au fiert organele se păstrează).Se taie organele fierte bucăți nu prea mari și se toacă cu robotul de bucătărie, împreună cu 1-2 cepe curățate, ceapa verde,2 ouă și verdeață (1/2 din leuștean, pătrunjel, țelină)Se adaugă piper macinat și sare după gust.Se fierb separat 3 ouă tari și se curăță de coajă.
Într-o tavă de copt unsă cu ulei, se așează 2/3 din compoziția de organe măcinate, să nu acopere toată tava, lăsați pe margini loc cam de 2-3 degete. Pe mijlocul drobului așezați în linie cele 3 ouă fierte, apoi acoperiți cu restul de compoziție. Înveliți brobul cu prapurele de la miel și coaceți în cuptorul preâncălzit cca 30 min, până are o crustă frumoasă. Lăsați la răcit, apoi scoateți drobul pe un platou garnisit cu foi de salată verde.
2.Ciorbă de porc și organe de miel
Într-o oală de 3l prăjiți într-o lingură de ulei, o ceapă tocată mărunt până devine sticloasă, apoi adăugați câteva cubulețe mici de carne de porc, jumătate de ardei roșu tăiat cubulețe, un ardei galben tăiat cubulețe, 2 morcovi curățați tăiați felii , un păstârnac curățat tăiat cubulețe și o țelină mică tăiată cubulețe. Lăsați legumele să se pătrundă bine, 2-3 minute, apoi adaugați 2 roșii feliate. Stingeți cu supa în care ați fiert organele de miel pentru drob. Potriviți gustul adăugând o bază pentru supe (vegeta).Când legumele sunt fierte (max 20 min),adăugați borșul, tarhonul și leușteanul tocat și mai lăsați să clocotească o singură dată. Luați oala de pe foc. Într-un castron mare, bateți 2 ouă, 3 căței de usturoi pisați, 1 linguriță făină și 250 ml smântănă. Adăugați câte puțin din coirba fierbinte, cu grijă să nu se taie. Adaugați cam 3/4 din ciorba, amestecând continu. Apoi turnați compoziția de ouă cu smâmtână în oală. Țineți oala la cald până în momentul servirii, dar aveți grijă să nu mai fiarbă pentru că se va brânzi. Serviți cu smântână și lamâie.
3.Orez sârbesc
Într-o cratiță potrivită se încinge o lingură de ulei în care se călesc 2 cepe tăiate felii, 1 morcov mic ras pe răzătoarea mare, 2 ardei galbeni, jumatatea de ardei capia tăiați cubulețe, carnea de gulaș.Când s-au prăjit bine, adăugați 1 cana orez și 3 căni apă, potriviți de sare și piper.Acoperiți cu capacul și fierbeți la foc mic, fără să amestecați, până scade apa. Presărați deasupra pătrunjel verde tocat.
4.Salată Tzatziki
3.Orez sârbesc
Într-o cratiță potrivită se încinge o lingură de ulei în care se călesc 2 cepe tăiate felii, 1 morcov mic ras pe răzătoarea mare, 2 ardei galbeni, jumatatea de ardei capia tăiați cubulețe, carnea de gulaș.Când s-au prăjit bine, adăugați 1 cana orez și 3 căni apă, potriviți de sare și piper.Acoperiți cu capacul și fierbeți la foc mic, fără să amestecați, până scade apa. Presărați deasupra pătrunjel verde tocat.
4.Salată Tzatziki
Curățati castraveții, radeți pe răzătoarea mare, sărați și lăsați puțin să se scurgă zeama.Între timp amestecați crema de brânză cu 1/2 ceapă dată prin răzătoarea fină.Scurgeți bine castraveții, (stoarceți cu mâna) și amestecați cu crema de brânză. Potriviți de sare.
5.Cremă de banane
Separați oul. Frecați bine gălbenușul cu 3 linguri zahăr, până se face spumă și zahărul s-a topit. Adăugați banana strivită bine cu furculița.Albușul îl bateți cu 3 linguri zahăr, cu telul, până rezultă o spumă tare, când întoarceți castronul, spuma să nu curgă. Adăugați o cană de fragi și mai bateți puțin. Ornați cu felii de portocală.
No comments:
Post a Comment