Monday, July 15, 2013

SUPĂ DE CONOPIDĂ, ȘNIȚEL CU SMÂNTÂNĂ ȘI PIREU,CASTRAVETI MURATI LA SOARE, SALATA CĂPȘUNI



LISTĂ DE CUMPĂRĂTURI:
  • 1 conopidă nu prea mare
  • 3 morcovi
  • 5 cepe mari
  • 2 ardei (1 galben și 1 capia)
  • 1 roșie mare
  • 1 căpățâna usturoi
  • 1 kg castraveți cornișon de grădină
  • 2 pulpe pui
  • 8 șnițele de porc sau de vită (pulpă de porc sau vrăbioară de mânzat)
  • 500 ml smântâna
  • 1 ou
  • 1 cană lapte
  • 1/2 pachet unt
  • 1 lamâie
  • sare, piper, condimente pentru murături, vegeta sau o altă bază pt. mâncăruri


1.SUPĂ DE CONOPIDĂ

   Se curăță conopida și se rupe buchețele.Se curăță morcovii și se taie rondele.Ardeii se curăță de semințe și se taie cubulețe.1 ceapă și căpățâna de usturoi se curăță de primele foi.
   Într-o oala de 3l se pun la fiert 2 pulpe de pui curățate și spălate, ceapa , usturoiul, sare, vegeta.Când sunt fierte, se scot pulpele, se dezosează și carnea se taie cubulețe.Ceapa și usturoiul se scot din supă.
   Se pune înapoi în oală carnea, morcovii, ardeiul, buchetelele de conopida și o roșie tăiată felii.Se fierbe până se inmoaie legumele, apoi se ia de pe foc.
   Se adaugă un ou bătut cu o cană de lapte, cu grija sa nu se brânzească.Se adaugă leuștean tocat mărunt. Se serveste cu smântână și zeamă de lamâie sau se acrește cu borș.

2.ȘNIȚEL CU SMÂNTÂNĂ

   Carnea feliată se spală și se tamponează cu un șervețel de bucătărie.Se sărează și piperează.Se tăvălește prin făină.
   Ceapa se curătă si se taie felii.
   Punem tigaia pe foc, adăugăm ulei si prăjim carnea pe ambele părți.
   Într-o cratiță prăjim ceapa intr-o lingură de ulei, până devine sticloasă.Adăugăm șnițelele prăjite, acoperim cu capacul și lăsăm să se pătrundă, la foc mic.Verificăm din când în când și dacă este nevoie mai adăugăm puțină apă caldă sau supă, ca să nu se prindă.Carnea trebuie să fie acoperită de zeamă.
   Când carnea este moale, luăm de pe foc și adăugăm smântână (multă).

3.PIURE DE CARTOFI

   Cartofii se curăță de coajă, se spală și se taie cubulețe nu prea mici.Se fierb în apa cu sare.Când s-au muiat, se strecoară și se pasează împreună cu 1/2 pachet de unt și o cană de lapte călduț.Laptele se adaugă treptat în timp ce amestecați bine, pentru a obține un pireu pufos.

4.CASTRAVEȚI MURAȚI LA SOARE.

   Castraveții se spală și se crestează in patru, pe lung ( nu tăiați tot castravetele, crestați cam 3/4 din lungime).Într-un borcan de 3l, puneți 2 cepe micuțe, 2-3 căței de usturoi, foaie de dafin, boabe muștar, boabe piper, 2-3 boabe enibahar, foaie de hrean, foaie de viță de vie sau de vișin și câteva frunze de țelină.Aranjați castraveții in borcan, acoperiți cu o frunză de hrean, apoi turnați saramura : 2l apă calduță în care ați dizolvat 2-3 linguri de sare.Așezați borcanul la loc însorit 4-5 zile, până s-au acrit castraveții.
   Înainte de servire, spălați bine castraveții, îi tăiați și îi țineți la frigider să fie reci ( sau serviți într-un bol cu cuburi de gheață)

5.SALATĂ CĂPȘUNI

Spălați si curățați căpșunele,le puneți intr-un bol și presărați cu zahăr pudră și un păhărel de lichior de ouă.

No comments: