- 2 și 1/2 căni făină
- 1/2 cană iaurt
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 2 linguri ulei
- 1/2 linguriță bicarbonat
- 1/2 cană apă sau iaurt
Preparare :
- se face un aluat din ingredientele de mai sus, să fie elastic și nelipicios
- se lasă la dospit o oră
- se mai ia puțin la frământat și se formează 12 bile de aluat
- se întinde fiecare bilă de aluat, pe o suprafață înfăinată, în forme rotunde cam cât palma
- se coc lipiile într-o tigaie bine încinsă, cu fund dublu sau de fontă : se pune lipia în tigaie și se lasă până face bășici și î-și schimbă culoarea, apoi se întoarce pe partea cealaltă, se presează ușor cu o spatulă și se unge cu puțin ulei; apoi se întoarce din nou și se unge cu puțin ulei; și tot așa, până e făcută.
Se poate prepara simple sau se poate umple cu diverse compoziții, ceapă verde, ghimbir, ardei iuți, semințe, cartofi, brânză. ( se întinde aluatul cât palma, la mijloc se pune umplutura, se închide și se mai întinde cât se dorește )
Tigaia trebuie să fie neaparat de fontă sau ceramică sau de inox cu fund dublu
Când se pune lipia în tigaie, trebuie să facă bășici cam in 15 secunde, altfel tigaia nu e destul de încinsă
Prăjirea unei lipii trebuie sa dureze 2-3 minute
In loc de ulei se pot unge cu unt clarificat; se pot unge doar pe o parte sau deloc.
sursa de inspirație : bucatarieindiana.wordpress.com
No comments:
Post a Comment