Thursday, March 27, 2014

PRĂJITURĂ CU MORCOV

Ingrediente:
  • 150 -200 g făină (cam o cană)
  • 1 cană morcov ras pe răzătoarea mică
  • 100 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 100 ml apă minerală
  • 1 plic praf de copt
  • scorțisoară măcinată
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 cană miez de nucă mărunțit
Preparare:
  1. se mixează bine uleiul și zahărul
  2. se adaugă morcovul și apa minerală
  3. se încorporează făina amestecată cu praful de copt
  4. se adaugă scorțișoara și coaja de lămâie
  5. compoziția obținută (moale ca la chec), se toarnă în tava de copt unsă cu ulei și tapetată cu făină
  6. se presară nucile
  7. se coace în cuptorul încins, cam 30 min
  8. se taie după ce s-a răcit
se servește pudrată cu zahăr praf amestecat cu zahăr vanilat,  sau cu sos de ciocolată
sos de ciocolată : se fierb 3 linguri de apă cu 200 g zahăr, 3 linguri cacao și 50 g margarină, până se îngroașă

GUACAMOLE - CRISTINA





 Recomand cu încredere rețeta primită de la prietena mea, Guacamole-Cristina,  care este foarte bună pentrut că ARE GUST DE..... OU FIERT,  și este un sos  gustos,hrănitor,consistent pentru salate sau  servit ca atare ca și cremă tartinabilă pe felia de pâine:

Guacamole-CristinaȘ

  1. 1 avocado coaptă (să fie molcuță), se curăță de coajă și se aruncă sâmburoiul
  2. se pisează cu furculița apoi se adaugă, după gust : sare, ulei, zeamă de lămâie și se amestecă bine, până se obține un sos tartinabil
 Se prepară și se consumă in acceași zi pentru că se oxidează.
 Acest sos se poate adăuga ca dressing la salata de varză crudă roșie+castravete+ceapă+putina sare, ulei și zeamă de lămâie, sau cum am spus se poate unge și mânca pe felia de pâine.
Poftă Bună! la OU de post.

TURTIȚE CU CEAPĂ VERDE ȘI PRAZ

 Pentru aluat:
 
·         2 căni făină
·         1/2 linguri ulei
·         Cca ½ cană apă caldă
·         sare
 
Pentru umplutură:
 
·        ceapă verde tăiată nu prea mărunt
·         câteva fire de praz tăiate  mai mărunt
·         Sare, piper 

Pregatire aluat:
 
     Într-un castron punem făina, facem o adâncitură la mijloc și adăugăm ulei și apă caldă.Frământăm un aluat care trebuie să fie de consistența unui aluat de  pâine.Frământam bine, să nu fie lipicios, până se desprinde de mână.Lăsăm aluatul să se odihnească 40 minute.
 
          Pregătire  turtițe:
 
    Răsturnăm aluatul pe masa de lucru presărată cu făină, mai frământăm puțin, apoi formăm un sul pe care îl imparțim în mai multe părți egale.Luăm fiecare bilă de aluat și o întindem cu sucitorul.Facem o foaie subțire, o ungem cu ulei și presărăm ceapa și prazul, sare și piper.Rulăm foaia sub formă de sul, pe care îl strângem sub formă de melc.Presăm melcul cu palma și formăm turtița.O întindem puțin cu sucitorul.
 
     Turtițele le prăjim în tigaie, în ulei încins, pe ambele părți.Sânt mai bune calde.

ȘNIȚEL VIENEZ DIN SOIA

Ingrediente:
  • felii de soia
  • 4 linguri făină
  • 1 linguriță muștar
  • foaie de dafin
  • piper boabe
  • ienibahar boabe
  • 1 ceapă
  • 2 căței usturoi
  • 1 linguriță oțet
  • apă minerală (sau lapte de soia)
  • sos de soia
  • sare, piper, boia
  • pesmet de pâine
  • ulei pentru prăjit
Preparare:
  1. feliile de soia de fierb in apă cu sare, foaie de dafin, boabe de piper și ienibahar, ceapă, usturoi și oțet
  2. se scot la scurs și se ung cu sos de soia
  3. se prepară o maia din făină, muștar, sare, piper, boia, apă minerală; să fie mai groasă decât aluatul de clătite (se pot adăuga și alte condimente după gust : nucșoară sau cimbru uscat, ienibahar măcinat)
  4. se pune ulei la încins într-o tigaie
  5. se trece felia de soia prin maia
  6. se trece șnițelul prin pesmet
  7. se prăjește în uleiul încins, pe ambele părți, până se rumenește frumos

Wednesday, March 26, 2014

SUPĂ DE CIUPERCI

Ingrediente:
  • 250g ciuperci champignon brune
  • 2 ceapă mare
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură făină (cu vârf)
  • 1 lingură boia
  • 4 căni supă de legume (sau 4 căni apă și un cub pt. supă)
  • 1/2 cană lapte de soia
  • sare,piper
  • 1 legătură mărar
  • puțină zeamă de lămâie 

Preparare:
  1. ceapa se toacă
  2. ciupercile se feliază
  3. se încinge ulei într-o oală de supă
  4. se adaugă ceapa și se călește până devine sticloasă
  5. se adaugă ciupercile și se călesc până se evaporă zeama lăsată de ciuperci, cam 10 min
  6. se adaugă făina și boiaua și se prăjesc puțin, amestecând cu grijă să nu se ardă
  7. se stinge cu supa de legume
  8. se reduce focul și se lasă să fiarbă incet cam 10 minute
  9. se potrivește de sare și piper
  10. se adaugă laptele, zeama de lămâie și mărarul
  11. se ia de pe foc și se servește cu pâine prăjită sau crutoane

PASTE CU CONOPIDĂ ȘI CIUPERCI

Ingrediente:
  • 1 conopidă mai mică
  • 250g ciuperci brune
  • 1 pahar lapte de soia
  • 2 caței usturoi
  • 500g paste
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură făină
  • zeamă de lămâie
  • pătrunjel verde tocat
  • sare, piper

Preparare:
  1. conopida se rupe buchețele
  2. ciuperciule se taie în patru
  3. se amestecă bine conopida și ciupercile cu o lingură de ulei, sare și piper
  4. se coc legumele în cuptorul încins cam 20 min, așezate în tavă pe un singur strat
  5. se fierb pastele conform indicațiilor de pe pachet și se scurg
  6. într-o cratiță se încinge 1 lingură de ulei și se călește usturoiul tocat mărunt
  7. se adaugă o lingură de făină și se stinge cu un pahar lapte de soia
  8. se fierbe până se îngroașă, se face un sos alb
  9. se adaugă sare, piper și puțină zeamă de lămâie
  10. se adaugă pastele, conopida și ciupercile coapte ,și dacă este necesar, încă puțină apă în care au fiert pastele
  11. se presară pătrunjel verde tocat
  12. opțional, se rade deasupra cașcaval vegetal sau tofu 

Tuesday, March 25, 2014

CRAP LA CUPTOR

Ingrediente:
  • 1 crap mare de Dunăre
  • 3 linguri sos piccorele
  • 2-3 cepe
  • 2-3 căței usturoi
  • 1-2 morcovi + orice alte legume (țelină,păstârnac,ardei,praz,roșii, un măr)
  • câteva feliuțe ghimbir
  • câteva semințe de coriandru
  • 2-3 felii lămâie
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 cană vin alb
  • sare,piper,condimente
Preparare:
  1. peștele se curăță de solzi și de interior, se spală bine și se sărează
  2. se freacă bine peștele cu sosul piccorele și pe exterior și pe interior
  3. ceapa și morcovul se curăță și se feliază
  4. usturoiul nu se curăță, doar se zdrobește puțin cu lama cuțitului
  5. în tava de copt unsă cu ulei se așează legumele feliate iar deasupra lor peștele
  6. se pune usturoiul, ghimbirul și restul condimentelor, se ornează cu felii de lămâie
  7. se toarnă deasupra ulei și vinul
  8. se acoperă cu folie de aluniniu
  9. se coace în cuptor
  10. se ia folia și se mai coace până se rumenește frumos (dacă este nevoie se mai adaugă apă)


Se servește cu mămăligă și sos de usturoi.