- 1 litru lapte integral (4 căni)
- 1/2 linguriță sare
- 2 linguri oțet alb distilat
Preparare :
- Se aduce laptele cu sarea, încet la punctul de fierbere, într- oală cu fund dublu
- Când incepe să facă bule la marginea oalei se ia de pe foc și se adaugă oțetul
- Se lasă câteva minute să se formeze precipitatul,amestecănd (2 min pentru bobițe mai mici sau 4 minute pt bobițe mai mari), apoi se strecoară prin tifon dublu
- Se lasă la scurs cam 1 oră apoi se presează ușor și se transferă într-un bol
- Se păstrează la frigider cca 2 zile
Dacă dorim să obținem o brânză mai cremoasă, inlocuim o cană de lapte cu smântână dulce, pentru frișcă.
Se poate folosi lapte de capră sau de oaie, să facem urdă mai cremoasă
Dacă vrem să facem caș, lăsăm brânza dulce învelită în tifon , formăm un disc și îl punem la presat între două funduri de lemn iar deasupra punem o greutate și lăsăm la presat până a doua zi.
Putem să adăugăm în momentul preparării diverse condimente, verdețuri tocate, semințe de chimion prăjite,boabe sparte de piper, fulgi de chilli, etc.
In loc de oțet se poate folosi zeamă de lămâie
Zerul se poate folosi la băuturi sau supe
No comments:
Post a Comment