Friday, October 18, 2013

GRATIN DE CONOPIDĂ

Ingrediente:

gratin de conopidă
  • o conopidă mare
  • o ceapa
  • un ardei capia roșu
  • un ardei verde
  • 2 linguri făină
  • puțin ulei
  • câteva fire de oregano
  • ceapă verde
  • 100g brânză rasă
  • 3 ouă
  • puțin lapte
  • câteva feliuțe de bacon tăiate mărunt

Preparare:

     Conopida se curăță și se desface buchețele mari.Se fierbe în apă cu sare până o putem înțepa ușor cu furculița.Se strecoară.Apa în care a fiert conopida o păstrăm.
     Într-un vas termorezistent așezăm baconul, ceapa și ardeii tăiati felii, apoi o punem la copt în cuptorul încins cam  5-10 min.Scoatem vasul și adăugăm conopida, amestecăm să se vadă frumos toate ingredientele și culorile.Mai punem în cuptor să prindă puțină culoare.
     Între timp, încingem puțin ulei, adăugăm un cățel de usturoi tocat,făina și stingem cu supa în care am fiert conopida și puțin lapte.Se obține un fel de sos bechamel.Luăm de pe foc și când s-a mai răcit adăugăm oregano proaspă tocat, brânza rasă și în final trei ouă bătute cu furculița.Încorporăm totul cu grijă să nu se taie ouăle.
     Scoatem vasul din cuptor, turnăm sosul peste conopidă și mai coacem până se incheagă și se rumenește.Asezonăm cu ceapă verde tocată mărunt.
     Se servește fierbinte, cu sana sau iaurt dar este foarte bun și rece sau reâncălzit, asezonat cu piccorele sau ketschup.
conopida gratinată

Wednesday, October 16, 2013

RULOURI TORTILLA cu ZACUSCA DE FASOLE

ingrediente

pentru blat,
  • 1 cană făină
  • 1 conservă boabe porumb
  • 3/4 cană lapte
  • ulei, sare

pentru umplutură,


preparare:

    Din conserva de boabe de porumb puneți câteva deoparte iar restul le treceți prin blender împreună cu puțin ulei.Amestecați făina cu păsatul de porumb, laptele și puțină sare și frământați un aluat pe care îl impărțiți în 7 bile.Luați fiecare bilă și o întindeți cu sucitorul pe un blat presărat cu făină.Faceți o foaie rotundă, cu diametrul cam cât tigaia.Prăjiți cele 7 tortilla în tigaie, fără ulei, pe ambele părți.Păstrați tortilla acoperite cu un prosop de bucătărie după ce le-ați prăjit, altel se vor usca.
     Ungeți fiecare tortilla cu zacuscă de fasole din belșug, presărați cu cașcaval ras (sau brânză), câteva boabe de porumb și le rulați.
     Așezați tortilla într-un vas termorezistent și dați la cuptor pentru 10 minute.

     Pentru o varianta mai consistentă puteți adauga și fâșii de carne la grătar, asezonata cu piccorele, sau felii de cârnat afumat.
     Pentru o variantă exotica, adăugați fâșii de avocado, jumătăți de roșii cherry și bucățele de ananas.

ZACUSCĂ MÂNCĂRICĂ

1.ZACUSCĂ MÂNCĂRICĂ

ingrediente:

3kg gogoșari
3kg vinete
1kg ceapă
1kg morcovi
1kg ciuperci champignon brune
1 l ulei floarea soarelui
1 l bulion (sau 1 borcan de 800 ml pastă roșii)
4 foi dafin
1/2 pachet piper boabe
1 lingură zahăr
1 lingură sare grunjoasă

preparare:

     gogoșarii se coc pe grătar ( merge și în cuptor dar gustul de grătar, cu fum și toate cele e mai bun)
     vinetele le curățăm de coajă și le feliem pe de-a lungul.Le sărăm și le prăjim în puțin ulei, fiecare felie pe ambele părți
     curățăm gogoșarii copți de pielite și de semințe,și lăsăm la scurs.Sunt mai ușor de curățat cât sunt încă calzi.Folosim un bol cu apă rece ca să ne clătim mâna din când în când.După de i-am curățat îi     trecem prin robotul de bucătărie.
     ciupercile le ștergem cu un prosop de bucătărie (în nici un caz nu le spălăm cu apă) și le tăiem felii mai groase ( cu tot cu codițe).
     morcovii îi curățăm și îi radem pe răzătoarea mare.
     punem într-o oală mare  ceapa curățată si taiată solzișori, la prăjit in ulei cu puțină sare.Când ceapa este sticloasă adăugam morcovii dați pe răzătoare, lăsăm să se moaie morcovii apoi adăugăm gogoșarii tocați, feliile de vinete prăjite, ciupercile tăiate felii, pasta de roșii, foile de dafin, piperul, zahărul și sarea.
     amestecăm bine și mai potrivim de sare dacă este necesar.
     fierbem totul la foc mic până scade și uleiul iasă deasupra.
     punem zacusca fierbinte în borcane sterilizate (borcanele le spălăm și le ținem în cuptorul încins până se usucă), deasupra fiecărui borcan punem o linguriță de ulei incins, le legăm și le invelim într-o pătură până se răcesc.
     borcanele se țin în cămară.

ZACUSCÂ

1.ZACUSCĂ CU VINETE

ingrediente:

3kg gogoșari
3kg vinete
1kg ceapă
1/2 l ulei floarea soarelui
1 l bulion (sau 1 borcan de 800 ml pastă roșii)
4 foi dafin
1/2 pachet piper boabe
1 lingură zahăr
1 lingură sare grunjoasă

preparare:

     gogoșarii și vinetele se coc pe grătar ( merge și în cuptor dar gustul de grătar, cu fum și toate cele e mai bun)
     ceapa se curăță, se taie solzișori și se prăjește in ulei cu puțină sare.Nu trebuie să fie prăjită tare, se ține la foc mic, cu capac, cu grijă să nu se prindă căci se amărește.
     curățăm gogoșarii copți de pielite și de semințe, curățăm și vinetele coapte și lăsăm totul la scurs.Sunt mai ușor de curățat cât sunt încă calde.Folosim un bol cu apă rece ca să ne clătim mâna din când în când.
     trecem prin robotul de bucătărie ceapa prăjită, gogoșarii și vinetele.
     punem într-o oală mare legumele tocate, uleiul, pasta de roșii, foile de dafin, piperul, zahărul și sarea.
     amestecăm bine și mai potrivim de sare dacă este necesar.
     fierbem totul la foc mic până scade și uleiul iasă deasupra.
     punem zacusca fierbinte în borcane sterilizate (borcanele le spălăm și le ținem în cuptorul încins până se usucă), deasupra fiecărui borcan punem o linguriță de ulei incins, le legăm și le invelim într-o pătură până se răcesc.
     borcanele se țin în cămară.

2.ZACUSCĂ CU FASOLE

ingrediente:

3kg gogoșari
1kg fasole boabe mari
1kg ceapă
1/2 l ulei floarea soarelui
1 l bulion (sau 1 borcan de 800 ml pastă roșii)
1 pachet oregano
1/2 pachet piper boabe
1 lingură zahăr
1 lingură sare grunjoasă

preparare:

     gogoșarii  se coc ,ceapa se curăță, se taie solzișori și se prăjește in ulei cu puțină sare iar boabele de fasole se fierb în apă cu sare până sunt moi.
     curățăm gogoșarii copți de pielite și de semințe.
     trecem prin robotul de bucătărie ceapa prăjită, gogoșarii și boabele de fasole fierte.Nu le procesăm prea fin, mai ales fasolea.
     punem într-o oală mare legumele tocate, uleiul, pasta de roșii, oregano, piperul, zahărul și sarea.
     amestecăm bine și mai potrivim de sare dacă este necesar.
     fierbem totul la foc mic până scade și uleiul iasă deasupra.
     punem zacusca fierbinte în borcane sterilizate (borcanele le spălăm și le ținem în cuptorul încins până se usucă), deasupra fiecărui borcan punem o linguriță de ulei incins, le legăm și le invelim într-o pătură până se răcesc.
     borcanele se țin în cămară.

PLĂCINTĂ CU MERE

Ingrediente:

pentru aluat                                                                                    
Placinta cu mar


  • 3 căni făină
  • 1 cană zahăr
  • 1 cana untură de porc (sau margarină)
  • 1 ou
  • puțină sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • puțin lapte



pentru umplutură

Placinta cu mar
  • 2 kg mere
  • 1 cană zahăr
  • zeamă de lămâie
  • praf de scorțișoară
  • praf de ghimbir




Mod de preparare:

     Într-un castron mai mare punem făina, zahărul, praful de copt și sarea.Le amestecăm bine, apoi adăugăm untura sau margarina tăiată cubulețe și frămîntăm cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Facem o groapă în mijloc, adăugăm oul și începem să frământăm până obținem un aluat elastic.Dacă este nevoie putem adăuga și puțin lapte sau mai presărăm făină, după caz.După ce avem aluatul dorit, îl împărțim în două bile și lăsăm deoparte până ne ocupăm de mere.
     Merele le decojim și le dăm pe răzotoarea cu ochiuri mari.Le stropim cu zeamă de lămâie, punem jumătate de cană de zahăr si praful de scorțișoară.Lăsăm puțin să se scurgă zeama.
     Luăm una din bilele de aluat și o mai frământăm puțin pe masa de lucru pudrată cu făină.Întindem cu sucitorul o foaie nu prea subțire, pe care o transferăm intr-o formă rotundă de tort.Apăsăm cu degetele, să fie aluat pe toată tava, și puțin pe pereti.
     Merele le stoarcem bine cu mâna și le punem peste aluat.Mai presărăm restul de zahăr și praful de ghimbir.
     Cealaltă bilă de aluat o radem prin răzătoarea cu ochiuri mari, direct deasupra merelor.
     Se coace în cuptorul încins, la 180 grade, cam 30 min sau până aluatul de deasupra devine auriu.
     Se presară zahăr tos pentru efect artistic.

placinta cu mar

Wednesday, October 09, 2013

PICCORELE


Ingrediente:

  • 3 kg ardei capia roșu
  • 2 cepe
  • 1 telină mare
  • 2-3 ardei iuți ( sau mai mulți dacă vă place)
  • 1 cană zahăr
  • 3/4 cană oțet
  • 2-3 linguri sare grunjoasă
  • o cutie pastă tomate.(cam 300ml)

Preparare:

     Ardeii se curăță de cotor și semințe, țelina se curăță si se taie cuburi, ceapa se curăță și se taie in patru.Se trec prin mașina de tocat sau blender.
      Pasta tocată se pune într-o oală, se adaugă zahar, sare, oțet și se fierbe cca 20 min. după care se adaugă și pasta de roșii și se mai fiebe încă 20 min.
     Se pune fierbinte în borcane care se sigilează si se țin invelite într-o pătură până se răcesc.
     Se păstrează în cămară.

GUACAMOLE

Ingrediente:

  • 3 avocado
  • 2-3 ardei iuți
  • zeama de la 1 lamâie
  • 1 legătură coriandru
  • sare
  • piper negru măcinat

Preparare:

  1. Curățați fructele de avocado și scoateți sâmburii.
  2. Îndepărtați codițele semințele și nervurile din ardeii iuți.
  3. Puneți toate ingredientele in blender și amestecați până obțineți o pastă nu prea fină.
  4. Transferați pasta într-un bol și potriviți de sare și piper.


Variantă SOS DE AVOCADO CU SMÂNTÂNĂ

Ingrediente:

  • 2 avocado
  • 1/2 cană smântână
  • 2 linguri oțet de mere
  • 2 linguri ulei măsline
  • 1 legătură fenicul verde
  • 1 legătură coriandru
  • sare
  • piper negru măcinat

Preparare:

  1. Curățați fructele de avocado și scoateți sâmburii.
  2. Puneți toate ingredientele in blender și amestecați până obțineți o pastă  fină.
  3. Transferați pasta într-un bol și potriviți de sare și piper.
  4. Ornați cu frunze de coriandru și fenicul.
  5. Serviți cu chipsuri tortilla
sursa : http://www.bonappetit.com/recipe/avocado-cream?utm_source=zergnet.com&utm_medium=referral&utm_campaign=zergnet_407879&mbid=synd_zergnet


Dacă nu aveți coriandru și fenicul, înlocuiți cu pătrunjel și mărar.