Wednesday, October 16, 2013

ZACUSCÂ

1.ZACUSCĂ CU VINETE

ingrediente:

3kg gogoșari
3kg vinete
1kg ceapă
1/2 l ulei floarea soarelui
1 l bulion (sau 1 borcan de 800 ml pastă roșii)
4 foi dafin
1/2 pachet piper boabe
1 lingură zahăr
1 lingură sare grunjoasă

preparare:

     gogoșarii și vinetele se coc pe grătar ( merge și în cuptor dar gustul de grătar, cu fum și toate cele e mai bun)
     ceapa se curăță, se taie solzișori și se prăjește in ulei cu puțină sare.Nu trebuie să fie prăjită tare, se ține la foc mic, cu capac, cu grijă să nu se prindă căci se amărește.
     curățăm gogoșarii copți de pielite și de semințe, curățăm și vinetele coapte și lăsăm totul la scurs.Sunt mai ușor de curățat cât sunt încă calde.Folosim un bol cu apă rece ca să ne clătim mâna din când în când.
     trecem prin robotul de bucătărie ceapa prăjită, gogoșarii și vinetele.
     punem într-o oală mare legumele tocate, uleiul, pasta de roșii, foile de dafin, piperul, zahărul și sarea.
     amestecăm bine și mai potrivim de sare dacă este necesar.
     fierbem totul la foc mic până scade și uleiul iasă deasupra.
     punem zacusca fierbinte în borcane sterilizate (borcanele le spălăm și le ținem în cuptorul încins până se usucă), deasupra fiecărui borcan punem o linguriță de ulei incins, le legăm și le invelim într-o pătură până se răcesc.
     borcanele se țin în cămară.

2.ZACUSCĂ CU FASOLE

ingrediente:

3kg gogoșari
1kg fasole boabe mari
1kg ceapă
1/2 l ulei floarea soarelui
1 l bulion (sau 1 borcan de 800 ml pastă roșii)
1 pachet oregano
1/2 pachet piper boabe
1 lingură zahăr
1 lingură sare grunjoasă

preparare:

     gogoșarii  se coc ,ceapa se curăță, se taie solzișori și se prăjește in ulei cu puțină sare iar boabele de fasole se fierb în apă cu sare până sunt moi.
     curățăm gogoșarii copți de pielite și de semințe.
     trecem prin robotul de bucătărie ceapa prăjită, gogoșarii și boabele de fasole fierte.Nu le procesăm prea fin, mai ales fasolea.
     punem într-o oală mare legumele tocate, uleiul, pasta de roșii, oregano, piperul, zahărul și sarea.
     amestecăm bine și mai potrivim de sare dacă este necesar.
     fierbem totul la foc mic până scade și uleiul iasă deasupra.
     punem zacusca fierbinte în borcane sterilizate (borcanele le spălăm și le ținem în cuptorul încins până se usucă), deasupra fiecărui borcan punem o linguriță de ulei incins, le legăm și le invelim într-o pătură până se răcesc.
     borcanele se țin în cămară.

No comments: