Wednesday, October 16, 2013

ZACUSCĂ MÂNCĂRICĂ

1.ZACUSCĂ MÂNCĂRICĂ

ingrediente:

3kg gogoșari
3kg vinete
1kg ceapă
1kg morcovi
1kg ciuperci champignon brune
1 l ulei floarea soarelui
1 l bulion (sau 1 borcan de 800 ml pastă roșii)
4 foi dafin
1/2 pachet piper boabe
1 lingură zahăr
1 lingură sare grunjoasă

preparare:

     gogoșarii se coc pe grătar ( merge și în cuptor dar gustul de grătar, cu fum și toate cele e mai bun)
     vinetele le curățăm de coajă și le feliem pe de-a lungul.Le sărăm și le prăjim în puțin ulei, fiecare felie pe ambele părți
     curățăm gogoșarii copți de pielite și de semințe,și lăsăm la scurs.Sunt mai ușor de curățat cât sunt încă calzi.Folosim un bol cu apă rece ca să ne clătim mâna din când în când.După de i-am curățat îi     trecem prin robotul de bucătărie.
     ciupercile le ștergem cu un prosop de bucătărie (în nici un caz nu le spălăm cu apă) și le tăiem felii mai groase ( cu tot cu codițe).
     morcovii îi curățăm și îi radem pe răzătoarea mare.
     punem într-o oală mare  ceapa curățată si taiată solzișori, la prăjit in ulei cu puțină sare.Când ceapa este sticloasă adăugam morcovii dați pe răzătoare, lăsăm să se moaie morcovii apoi adăugăm gogoșarii tocați, feliile de vinete prăjite, ciupercile tăiate felii, pasta de roșii, foile de dafin, piperul, zahărul și sarea.
     amestecăm bine și mai potrivim de sare dacă este necesar.
     fierbem totul la foc mic până scade și uleiul iasă deasupra.
     punem zacusca fierbinte în borcane sterilizate (borcanele le spălăm și le ținem în cuptorul încins până se usucă), deasupra fiecărui borcan punem o linguriță de ulei incins, le legăm și le invelim într-o pătură până se răcesc.
     borcanele se țin în cămară.

No comments: