Friday, October 18, 2013

GRATIN DE CONOPIDĂ

Ingrediente:

gratin de conopidă
  • o conopidă mare
  • o ceapa
  • un ardei capia roșu
  • un ardei verde
  • 2 linguri făină
  • puțin ulei
  • câteva fire de oregano
  • ceapă verde
  • 100g brânză rasă
  • 3 ouă
  • puțin lapte
  • câteva feliuțe de bacon tăiate mărunt

Preparare:

     Conopida se curăță și se desface buchețele mari.Se fierbe în apă cu sare până o putem înțepa ușor cu furculița.Se strecoară.Apa în care a fiert conopida o păstrăm.
     Într-un vas termorezistent așezăm baconul, ceapa și ardeii tăiati felii, apoi o punem la copt în cuptorul încins cam  5-10 min.Scoatem vasul și adăugăm conopida, amestecăm să se vadă frumos toate ingredientele și culorile.Mai punem în cuptor să prindă puțină culoare.
     Între timp, încingem puțin ulei, adăugăm un cățel de usturoi tocat,făina și stingem cu supa în care am fiert conopida și puțin lapte.Se obține un fel de sos bechamel.Luăm de pe foc și când s-a mai răcit adăugăm oregano proaspă tocat, brânza rasă și în final trei ouă bătute cu furculița.Încorporăm totul cu grijă să nu se taie ouăle.
     Scoatem vasul din cuptor, turnăm sosul peste conopidă și mai coacem până se incheagă și se rumenește.Asezonăm cu ceapă verde tocată mărunt.
     Se servește fierbinte, cu sana sau iaurt dar este foarte bun și rece sau reâncălzit, asezonat cu piccorele sau ketschup.
conopida gratinată

No comments: