Wednesday, October 16, 2013

PLĂCINTĂ CU MERE

Ingrediente:

pentru aluat                                                                                    
Placinta cu mar


  • 3 căni făină
  • 1 cană zahăr
  • 1 cana untură de porc (sau margarină)
  • 1 ou
  • puțină sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • puțin lapte



pentru umplutură

Placinta cu mar
  • 2 kg mere
  • 1 cană zahăr
  • zeamă de lămâie
  • praf de scorțișoară
  • praf de ghimbir




Mod de preparare:

     Într-un castron mai mare punem făina, zahărul, praful de copt și sarea.Le amestecăm bine, apoi adăugăm untura sau margarina tăiată cubulețe și frămîntăm cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Facem o groapă în mijloc, adăugăm oul și începem să frământăm până obținem un aluat elastic.Dacă este nevoie putem adăuga și puțin lapte sau mai presărăm făină, după caz.După ce avem aluatul dorit, îl împărțim în două bile și lăsăm deoparte până ne ocupăm de mere.
     Merele le decojim și le dăm pe răzotoarea cu ochiuri mari.Le stropim cu zeamă de lămâie, punem jumătate de cană de zahăr si praful de scorțișoară.Lăsăm puțin să se scurgă zeama.
     Luăm una din bilele de aluat și o mai frământăm puțin pe masa de lucru pudrată cu făină.Întindem cu sucitorul o foaie nu prea subțire, pe care o transferăm intr-o formă rotundă de tort.Apăsăm cu degetele, să fie aluat pe toată tava, și puțin pe pereti.
     Merele le stoarcem bine cu mâna și le punem peste aluat.Mai presărăm restul de zahăr și praful de ghimbir.
     Cealaltă bilă de aluat o radem prin răzătoarea cu ochiuri mari, direct deasupra merelor.
     Se coace în cuptorul încins, la 180 grade, cam 30 min sau până aluatul de deasupra devine auriu.
     Se presară zahăr tos pentru efect artistic.

placinta cu mar

No comments: