Monday, March 10, 2014

HUMUS - pastă de năut

REȚETA MEA

Ingrediente:
 
  • 500 g năut
humus- pastă de năut

  •  2 căței usturoi
  • 2 cepe roșii
  • 2 linguri boia de ardei
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • sare, piper, nucșoară, sau alte condimente la alegere (chimen măcinat, coriandru măcinat, ardei iute)
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri ulei de dovleac




Preparare:
 
  1. Lăsați boabele de năut în apă rece, peste noapte.Strecurați și spălați bine, încercați să îndepărtați cât mai mult din coji.Apoi le fierbeți în apă cu sare și bicarbonat, până de înmoaie.(cam 30 min).Spumați in timpul fierberii.
  2. Strecurați năutul și il pasați în robot, sa aibă o consistență fină.Adăugați sare, condimente, usturoi pisat și puțin ulei.Mai mixați puțin.Transferați într-un bol mai mare sau 2-3 farfurii adânci.
  3. Tocați ceapa solzișori si o prăjiti în ulei încins până se înmoaie, adăugați sare și boia dulce de ardei.
  4. Turnați ceapa fierbinte, în mod egal, peste pasta de năut din farfurii
  5. Asezonați cu ulei din semințe de dovleac

 
humus- pastă de năut


REȚETA CLASICĂ -cu tahini

Ingrediente:
 
  • 100 g năut din conservă sau fiert acasă
  • zeama de la 2 lămâi
  • 3 linguri tahini (pastă de susan)
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • 1 lingură ulei măsline
  • câteva fire de pătrunjel
  • boia de ardei
 

Preparare:
 
  1. Strecurați năutul și il pasați în robot, sa aibă o consistență fină.Adăugați sare, tahini, usturoi pisat și zeamă de lămâie.Mai mixați puțin.Asezonați dacă este cazul.Dacă este necesar mai adăugați puțină zeamă în care a fiert năutul, pentru a obține o pastă cremoasa.
  2. Transferați într-o farfurie și ornați cu ulei de măsline, boia de ardei și pătrunjel tocat.
 
REȚETA -variaíțuni pe aceeași temă
Ingrediente:
 
  • 1 cană năut din conservă sau fiert acasă
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • 1 lingură ulei măsline
  • câteva fire de pătrunjel
  • boia de ardei,piper,turmeric,curry, semințe de chimion,coriandru,ghimbir ras
 

Preparare:
  1.  Încingeți uleiul într-o tigaie și prăjiți semințele, apoi adăugați ceapa tocată, usturoiul pisat, ghimbirul ras, restul de condimente și luați de pe foc
  2. Strecurați năutul și il pasați în robot, sa aibă o consistență fină.Adăugați sare, zeamă de lămâie, verdeața tocată și compoziția de ceapă friptă de mai sus.Dacă este necesar mai adăugați puțină zeamă în care a fiert năutul, pentru a obține o pastă fină, cremoasă.
  3. pentru variație se poate adăuga la humus : pastă de roșii, sau sfeclă roșie fiartă, sau morcov fiert
  4. în compoziția de ceapă se poate adăuga la prăjit și ardei iute verde sau roșu, dacă se dorește ceva mai picant
 
 
     Năutul este foarte bogat în fibre și sărac în grăsimi și colesterol.Reduce pofta de alte gustări, este plin de vitamine și minerale,are B6, o cană de năut fiert are cca 270 calorii și 15g proteine.Este benefic introdus în alimentație, poate fi consumat și fiert, la supe,salate,iahnie,chiftele (falafel) , copt la cuptor, sau sub formă de făină.

     Boabele râșnite prin râșnița de cafea se transformă într-un înlocuitor foarte sănătos al făinii albe.Sau se procură făina de năut de la magazinele naturiste.
     O rețetă foarte gustoasă din bucătăria indiană, pe bază de făină de năut, este Pakoras (în principiu se amestecă cantități egale de făină integrală cu făină de năut, apă, sare și condimente, se obține un fel de maia în care se scufundă diverse legume și se prăjesc în ulei.) sau cheela care de fapt sunt niște clătite din maia pregătită dintr-o cană de făină de năut, două căni de apă, 1/2 linguriță praf turmeric și de aici se pot adăuga diverse combinații de condimente (usturoi, ceapă verde, pătrunjel, mărar.semințe de chimion,ardei iute,ghimbir...eu când o văd ca o omletă  mai rad și brânză,iar când o văd ca o clătită nu pun condimente și servesc cu dulceață.... important este să fie prăjite cât mai crocant. 

CRĂNȚĂNELE DE NĂUT - o gustare sănătoasă
 
1-2 căni de boabe de năut bine spălate și uscate, se așează în tava de copt, se stropesc cu ulei de măsline sau de susan și se coc în cuptorul încins până devin aurii și crocante (cca 30 min).Se condimentează cu sare, piper, pudră de usturoi , condimente provensale sau orice alte condimente preferate
 
 
 


No comments: