Monday, October 21, 2013

SUPĂ DE PUI, FRIPTURĂ DE PUI CU CARTOFI ȚĂRĂNEȘTI, MÂNCARE DE GUTUI

LISTA DE CUMPĂRĂTURI

1 PUI MARE
2 MORCOVI, 2 CEPE, 1 ȚELINĂ MICĂ, 1 USTUROI, 1 LEG.PĂTRUNJEL, 1 ARDEI
CIUPERCI CHAMPIGNON BRUNE
CUB KNORR GUST DE VITĂ
VEGETA
PIPET BOABE
CHIMION
ROZMARIN
TĂIȚEI PT. SUPĂ
4 GUTUI
CUIȘOARE
5 CARTOFI MARI
ULEI, SARE, ZAHĂR, PIPER MĂCINAT

SUPĂ DE PUI

Puiul se porționează , se spală și se pune la fiert în apă cu puțină sare și o linguriță de zahăr.
Morcovii se curăță, se spală și se taie în 4 pe lungime.Ceapa se curăță numai de primul rând de coajă, usturoiul se desface, se pun câțiva caței deoparte, restul se adaugă la supă, fară să îi decojim.Țelina se curăță, se taie in 4.1/2 din legătura de pătrunjel se pune deoparte, restul se adaugă la supă.Ardeiul îl adăugăm întreg.Adăugăm și câteva boabe de piper.Lăsăm să clocotească de câteva ori supa, apoi scoatem carnea fasonată de pui pe o farfurie (carnea nu trebuie să fie făcută)Lăsăm la supă doar gâtul, pipota, coada și pielițele și grăsimea .Adăugăm cubul de vită și vegeta și fierbem supa până de înmoaie legumele.Strecurăm,păstrăm o cană de supă pentru friptură, punem doar morcovii înapoi în supă, potrivim de sare și adăugăm tăițeii.Mai lăsăm sa clocotească puțin, apoi luăm de pe foc și adăugăm patrunjel verde tocat mărunt.

FRIPTURĂ DE PUI

Într-o cratiță încigem puțin ulei, adăugăm semințele de chimion, lăsăm puțin să se desfacă aroma, apoi adăugăm usturoiul pisat.amestecăm puțin și așezăm carnea de pui presărată cu sare și piper.Lăsăm să se prăjească frumos pe ambele părți, adăugăm ciupercile (dacă sunt prea mari le tăiem în jumătate)și o cană de supă.Punem capacul și lăsăm sa se pătrundă bine, la foc mic până scade și se rumenește frumos.

CARTOFI ȚĂRĂNEȘTI

Cartofii se curăță, se spală și se taie în patru, pe lungime.Se fierb în apă cu sare.Când sunt moi, se strecoară.Se încinge puțin ulei, adăugăm rozmarin și cartofii.Presărăm puțină vegeta și punem capacul.Lăsăm să se pătrundă aromele și să se rumenească puțin cartofii.

MÂNCARE DE GUTUI

Gutuile se cojesc și se taie felii.Încingem puțin ulei în care adăugăm o ceapă tocată.Când ceapa devine sticloasă, punem gutuile, vegeta, o lingură de zahăr și câteva cuișoare.Prăjim câteva minute, apoi presărăm puțină făină, adăugăm apă și lasăm la foc mic, acoperit cu capac, până scade apa și se formează un sos.Se servește impreună cu friptura, în loc de salată.

No comments: