- 1 kg făină
- 1 1/2 căni lapte cald
- 2 plicuri drojdie uscată
- 300 g unt
- 1 ou
- 3 linguri smântână
- 4 linguri zahăr
- sare
Preparare:
Dizolvăm drojdia și zaharul in laptele cald.
Punem făina pe blatul de lucru, facem o groapă la mijloc, turnăm laptele, smântâna , untul și sarea.
Amestecăm aluatul aducând faina spre mijloc, apoi frământăm bine pâna devine elastic și nu se mai lipește de mână.Se mai poate adăuga apă călduță la nevoie.
Ungem un castron cu ulei, punem aluatul, îl ungem și pe el cu ulei și acoperim cu un prosop de bucătărie ud.
Lăsăm la dospit într-un loc cald până se dublează volumul.(1 oră, două)
Transferăm aluatul pe masa de lucru presărată cu făină și mai frământăm să scoatem bulele de aer.Formăm un rulou.Împărțim ruloul în 16 părți egale, pe care le întindem fiecare cu sucitorul -facem foi rotunde mai subțiri.
Presărăm foile cu cașcaval ras, apăsăm cu degetele să se lipească bine cașcavalul.Tăiem cercul în 8 triunghiuri.
Pe baza mare a triunghiului punem puțină brânză de vaci afumată și rulăm spre vârf.Îndoim puțin spre interior să formăm cornulețul.
Așezăm croissantele pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt, ungem cu ou bătut și presărăm sare și diverse semințe sau condimente (chimion sau susan, floarea soarelui, in, boia)
Coacem în cuptorul încins 15 -20 min la 180 grade.
Tips : dacă vrem putem să le facem și dulci; punem mai mult zahăr în aluat și le umplem cu nutella, nucă măcinată, mac sau marmeladă.După ce le-am copt presărăm zahăr pudră.
putem să le facem și simple, doar cu cașcaval ras.
în loc de brănza afumată putem pune o cremă de ciuperci ( ciuperci călite cu ceapă și pătrunjel și date prin blender)
No comments:
Post a Comment