Friday, October 25, 2013

PLĂCINTE CU VARZĂ MURATĂ - LANGOȘI

Ingrediente aluat:

  • 1 kg făină
  • 2 căni lapte cald
  • 2 plicuri drojdie uscată
  • 100 ml ulei
  • 4 linguri zahăr
  • sare

Preparare:

     Dizolvăm drojdia și zaharul in laptele cald.
     Punem făina pe blatul de lucru, facem o groapă la mijloc, turnăm laptele, uleiul și sarea.
     Amestecăm aluatul aducând faina spre mijloc, apoi frământăm bine pâna devine elastic și nu se mai lipește de mână.Se mai poate adăuga apă călduță la nevoie.
     Ungem un castron cu ulei, punem aluatul, îl ungem și pe el cu ulei și acoperim cu un prosop de bucătărie ud.
     Lăsăm la dospit într-un loc cald până se dublează volumul.(1 oră, două)
     Transferăm aluatul pe masa de lucru presărată cu făină și mai frământăm să scoatem bulele de aer.
     Împărțim în 16 părți egale, pe care le întindem fiecare cu sucitorul și le umplem cu compoziția de varză murată, împachetăm, sigilăm și le frigem în tigaie cu puțin ulei.
 
compoziția de varză murată : Tăiem varza fideluță și spălăm sub un jet de apă rece.Călim o ceapă tocată mărunt, într-o lingură de ulei, împreună cu o lingurița de semințe de chimion.Adăugăm varza și o perpelim puțin (2-3 min).Lăsăm să se răcească înainte de a umple plăcintele.
 
compoziția de cartofi : radeți cartofii pe răzătoarea mare și amestecați cu brănză rasă și ou.
 
compoziția de brânză 1 : amestecați brânză de burduf cu ceapă verde tocată și o legătură de mărar tocat.
 
compoziția de brânză 2 : amestecați o cutie de brânză făgăraș cu brănză sărată rasă, ceapă roșie tocată mărunt și marar tocat. 
 
compoziția de brânză 3 : amestecați urdă de oaie cu rondele de praz sare și piper
 
compozitia de brânză 4 : amestecați brănză de vaci dulce (sau urdă) cu zahăr și stafide înmuiate în rom sau coniac.
 
compoziția de caș : ungeți foaia cu sos de roșii și umpleți cu caș proaspăt tăiat cubulețe peste care presărați sare și busuioc
 
compoziția de ciuperci : tocați ciupercile mărunt, le prăjiți într-o lingură de ulei și adăugați 2-3 căței de usturoi presat, un praf de sare și pătrunjel tocat.
 
cu marmeladă : folosiți drept umplutură orice marmeladă mai groasă, să nu curgă.După se sunt fripte presărați zahăr pudră amestecat cu zavăr vanilat.
 
fără nici o compoziție : întindeți aluatul în mănă și formați langoși cam de forma și mărimea palmei.Prăjiți in baie de ulei încins.Scoateți cu spumiera și pe fiecare langoș fierbinte presărați cașcaval ras și puneți o lingură de smântână și un praf de sare.
 

No comments: